Hamilelikte Gaz Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Hamilelikte Gaz Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Gaz Sıkışması

Hamilelikte gaz sıkışması, birçok hamile anne adayını yakından ilgilendiren sorunlardan biridir. Gaz sıkışması, hamilelik döneminde hormonal değişikliklere bağlı olarak sindirim sisteminde meydana gelen değişimlerden kaynaklanır. En yaygın nedenlerden biri, sindirim sistemi kaslarının gevşemesidir. Özellikle hamileliğin son aylarında rahmin büyümesiyle bağırsakların sıkışması ve midenin baskı altında olması, gaz sıkışmasına sebep olabilir. Midede oluşan gazın büyük bir bölümü, ağızdan alınan havanın yutulması ile oluşur. Bu gazın bir kısmı geğirme yoluyla dışarı atılarak rahatlama sağlar.

Ancak, geğirme yoluyla çıkarılan gaz anne adayına yetmediğinde oldukça sancılı ve rahatsız edici bir durum ortaya çıkar. Gazın kalan kısmı bağırsaklara geçer ve burada bağırsak bakterilerinin besinleri parçalamasıyla oluşur. Hamilelik süresince normal döneme göre daha fazla gaz sancısı yaşanabilir. Bunun nedeni, hamilelikte sindirim sürecini yavaşlatan progesteron hormonunun şişkinlik ve gaz sıkışmasına sebep olmasıdır. Ayrıca, bebeğin anne karnında büyümesi de mideye baskı yaparak gaz sıkışmasına neden olabilir.

Beslenme ve Gaz Sıkışması

Hamilelikte gaz sıkışmasını azaltmak için beslenme alışkanlıklarının düzenli olması son derece önemlidir. Yemek seçimleri yaparken gazlı besinlerin tüketilmemesine özen göstermek ve sindirim sistemine ağır gelmeyen gıdalar tercih etmek anne adaylarına yardımcı olacaktır. Gaz sancısı, doğum sancısına benzer ve oldukça ağrılı ve acı verici olabilir. Gaz sancısının aralıklarını takip etmekte fayda vardır; çünkü hamilelikte gaz sıkışması erken doğuma neden olabilir. Bu durumda yapılması gereken sancının kaç saniye veya dakika sürdüğünü takip etmektir. Sancı çok sık ve uzun süreli oluyorsa, mutlaka doktora bildirilmelidir. Hamilelikte gaz sıkışması için birçok ilaç bulunmaktadır, ancak ilaç kullanmak yerine doğal yöntemler ve beslenme düzenine dikkat ederek bu durumu yönetmek bebek için daha sağlıklıdır.

Gaz Sıkışmasını Azaltmak İçin Öneriler

Hamilelikte gaz sıkışmasını azaltmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Yemek sırasında fazla su tüketilmemelidir; su içme daha çok yemekten önce veya sonra olmalıdır.
  • Karbonat içeriği yüksek olan içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Yemek sırasında besinler hemen yutulmamalı, iyi bir şekilde çiğnenmelidir.
  • Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
  • Bol bol yürüyüş yapılmalıdır.
  • Gaz yapan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Gaz sıkışmasına neden olabilecek yiyecekler arasında kuru fasulye, bezelye, nohut, turp, lahana, turşu, portakal, baklagillerin tümü, soğan, süt, karnabahar, karpuz ve kavun gibi yiyecekler bulunmaktadır. Hamile olan anne adaylarının bu besinlerden mümkün olduğunca uzak durması gerekir. Hamilelikte gaz sıkışması ilk aylardan itibaren başladığı için, anne adaylarının ilk aylardan itibaren beslenmelerine dikkat etmeleri oldukça rahatlık sağlayacaktır. Anne adayları, azar azar ve sık sık yemek yemeli, düzenli beslenmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni