Dirsekte Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Dirsekte Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Dirsekte Sinir Sıkışması

Dirsekte sinir sıkışması, yaygın bir rahatsızlık olmasına rağmen bazen fark edilmeden geçer ve geç fark edilebilir. Özellikle sıkışmaya neden olan etken ortadan kalkmışsa kendi kendine iyileşme süreci olabilir. Uzun süre dirseğin üzerinde baskı kurmak ve bazı aktiviteler bu duruma neden olmaktadır. Örneğin, bilgisayar başında kolu yaslayarak durmak veya kitap ve gazete okurken dirsekleri uzun süre kırık tutmak gibi etkenler bu rahatsızlığa yol açabilir. Bu sebepler tabii ki kişinin fiziksel dayanıklılığına da bağlıdır. Diğer olası etkenler arasında geçmiş dönemde dirsekte yaşanan bir travma, dirsek bölgesinde kireçlenme ya da kistler ve dirsek bölgesinde ödem olması sayılabilir.

Dirsekte Sinir Sıkışması Oluşumu

Elimizde bulunan kasların çalışması ve hissetmesi, ulnar, median ve radial isimli üç ana sinir sayesinde olur. Ulnar siniri, koltuk altından doğru dirsek bölümünde iç yan tarafında bulunan tünel gibi bir yapıdan geçerek ön kol tarafına ulaşır. Sıkışma tam da bu tünelde meydana gelir. Dirsek büküldüğü zaman ulnar sinir gerilir ve medial epikondil isimli kemik çıkıntısına itilerek burada sıkışır. Bu aşamada uzun süre kaldığında, dirsekte sinir sıkışması ilerlemeye başlar. Eli başının altında uyuyanlarda ve dirsekleri dayayarak çalışanlarda risk fazladır. Siniri saran bağ dokusu, sürekli oluşan bu baskıya karşı tepki gösterip kalınlaşır. Kalınlaşmaya başlayan bağ dokusu arasında yer alan sinir liflerinin iletişim gücü bozuldukça, rahatsızlığın belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Dirsekte sinir sıkışmasına ulnar sinir sıkışması da denmektedir. En belirgin belirtisi küçük parmakla yüzük parmakta duyulan uyuşma, his kaybı ve ağrıdır. Rahatsızlık tedavi edilmezse ve ilerlerse, parmakları birbirine temas ettirirken zorlanma ve el düz tutulduğunda 4. ve 5. parmakların geriye büküldüğü görülür. Rahatsızlığın tanısı, hastaya fizik muayene yapılarak ve nöroloji uzmanları tarafından yapılan EMG ile sinir ileti testleri ile konur. Klinik muayenede konan tanı, bu testlerle netleşir ve sıkışmanın hangi seviyede olduğunu gösterir.

Tedavi

Rahatsızlık erken dönemde fark edilip tanı konduğunda, hastaya belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan pozisyonlar gösterilerek sıkışmanın yaptığı etkiler azaltılmaya çalışılır. Bazı hastalarda dirseği düz tutmayı sağlayacak splintler semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Hastaya antiinflamatuar ve ödem giderici ilaç tedavisi uygulanabilir. İleri evrelerde cerrahi müdahale gerekmektedir, ancak bu son aşamadır. Ameliyat esnasında genellikle sadece kol uyuşturularak işlem yapılır. Operasyon sırasında ulnar sinir, dirsekte bulunan iki çıkıntılı kemik arasından çıkarılıp dirseğin ön kısmına taşınır. Hasta genellikle aynı gün taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrası elektriklenme ve uyuşukluğun geçmesi birkaç hafta ya da bir ay kadar sürebilmektedir. Bazı hastalarda ameliyat sonrasında fizik tedavi gerekebilir. Eğer sizde dirsekte sinir sıkışması olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doktora başvurun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni