Bilekte Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Bilekte Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Bilekte Sinir Sıkışması

Bilekte sinir sıkışması, sinirlerin kemik, kıkırdak, kas ve tendon gibi dokular tarafından aşırı baskı altına alınmasından kaynaklanan bir sinir hastalığıdır. Bu durum, sinir üzerindeki baskının artması sonucu ağrı, uyuşma ve karıncalanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Sinir sıkışması vücudun her bölgesinde oluşabilmektedir, ancak elde parmakların hareketi ve hissini sağlamakta önemli bir yere sahip olan median sinirin el bileğinde sıkışmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Median sinir, el bileğinin orta bölümünden avuç içine doğru ilerler ve bu geçişine tıpta "karpal tünel" denir. Sinirin bu tünelde sıkışması, baskı artışı veya tünelin daralmasıyla meydana gelir.

Bilekte Sinir Sıkışması Kimlerde Görülür?

Bilekteki sinir sıkışması, erkeklerden çok kadınlarda görülür. Genetik faktörler de bu durumun oluşma riskini artırabilir. Bu rahatsızlık genellikle el bileğini uzun süre bükülü şekilde tutan kişiler veya el bileğini kullanarak ağır işler yapanlarda daha fazla görülür. Bilekte sinir sıkışmasının görülme yaşı genellikle 35-60 yaş aralığındadır. Ayrıca, diyabet (şeker hastalığı), gut, romatizma ve obezite gibi kronik hastalıkları olan kişilerde daha sık rastlanmaktadır.

Bilekte Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir?

Bilekte sinir sıkışması başlangıç aşamasında elde güçsüzlük, ilk üç parmakta karıncalanma ve kısa sürede yorulma gibi belirtiler gösterir. Eğer bu durum ilerlerse, parmaklarda uyuşma, orta ve şiddetli ağrılar oluşabilir. Özellikle ağrılar geceleri dayanılmaz bir hal alabilir. Bu rahatsızlığı olan kişiler elini salladıklarında veya bileğini hareket ettirdiklerinde ağrının hafiflediğini fark edebilir. İleri seviyelerde, baş parmağın tabanındaki kaslarda erime, baş parmakta his kaybı ve güçsüzlük görülebilir. El bileğinde sinir sıkışması olan kişilerde his kaybı nedeniyle ağrı hissedilmez ve bu da sık sık kazalara yol açabilir.

Bilekte Sinir Sıkışmasının Nedenleri

Bilekte sinir sıkışmasının en önemli nedeni, sinirler çevresindeki dokuların sinirlere aşırı baskı uygulamasıdır. Diğer nedenler ise yaralanmalar ve travmalardır. Sinirlere uygulanan aşırı basınç, iltihaplanmaya neden olarak fonksiyon kaybına da yol açabilmektedir.

Bilekte Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalık başlangıç döneminde ise mümkün oldukça bileği zorlayacak hareketlerden ve işlerden uzak durulmalıdır. Doktor tarafından verilen ilaçlar ağrı ve sızıyı azaltacaktır. Ayrıca, bilekte sinir sıkışması erken dönemde teşhis edilmişse uygun görülen bir bileklik kullanılabilir. Bu dönemde fizik tedavi de işe yaramaktadır. Uygulanan bu tedaviler işe yaramıyorsa ve ağrılar gün geçtikçe dayanılmaz bir hal alıyorsa, hastalık ilerlemiş ve ameliyattan başka bir tedavi yöntemi kalmamış demektir. Bu ameliyat, günümüzdeki gelişmiş tıp sayesinde kolaylıkla yapılabilmektedir. Ameliyattan sonra şikâyetler ve iyileşme bazen hemen geçmeyebilir. Eldeki şişliklerin geçmesi ise bir ayı bulabilir. Hasta sabırlı olmalı ve bileğini tekrar zorlayacak hareketlerden kaçınmaya çalışmalıdır.

Ekstra Bilgiler

Bilekte sinir sıkışmasından korunmak için:

  • El ve bilek egzersizleri yapmak
  • Ergonomik aletler kullanmak
  • Uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya özen göstermek
  • Düzenli aralıklarla mola vermek
önemlidir.

Sinir sıkışması belirtileri fark edildiğinde, erken teşhis ve tedavi ile daha ciddi problemlerin önüne geçilebilir. Bu nedenle, belirtiler fark edildiğinde bir uzmana başvurmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni