Beyinde Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Beyinde Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Beyinde Sinir Sıkışması: Genel Bilgi

Beyindeki sinir sıkışmasından önce sinir sistemimizin işleyişinden bahsetmek önemlidir. Sinir sistemi, vücuttan beyne ve beyinden vücuda bilgi taşıyan, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlayan emirleri ileten nöronlar ve sinirlerden oluşan karmaşık bir yapıdır. Bu sinir sistemi, merkezi ve periferik (yardımcı) sinir sistemleri olarak iki kısma ayrılır.

Periferik Sinir Sistemi

Periferik sinir sisteminde, duyu organlarının algıladığı soyut ve somut hisleri beyne ileten duyusal sinir lifleri ve kaslara emir gönderip kontrol etme görevi yüklenen motor sinir lifleri bulunur. Bu periferik sinirler vücut içerisinde, kol ve bacaklarda bulunan kaslar arasında dolaşır. Bu dolaşım sırasında, vücudun bazı bölgelerinde bulunan dar tünellerden geçmek zorunda kalırlar. Kas ve kemik arasındaki tünellerde, farklı sebeplerle oluşan sinir sıkışmalarına tuzak nöropati adı verilir. Bu durum, en fazla rastlanılan sağlık sorunlarından biridir.

Beyinde Sinir Sıkışmasının Yaygınlığı

Beyin sinir sıkışmaları, yaş, cinsiyet, sosyoekonomik ve eğitim farklılıklarına bakılmaksızın her insanda görülebilir. Bu nedenle her bireyde görülme olasılığı yüksektir. Sinir sıkışması sorunu çekenlerin %75'i çalışan kesimde bulunmakta ve bu durum iş gücü kayıplarına neden olabilmektedir.

Karpal Tünel Sendromu

Beyinde sinir sıkışmalarının yaklaşık %90'ı, el bileğinde yaşanan karpal tünel sendromudur. Bu sendrom, 25-30 yaş arasındaki bireylerde başlamakta ve 45-60 yaş arasında artış göstermektedir.

Beyinde Sinir Sıkışmasının Nedenleri ve Belirtileri

Tuzak nöropatiler, sıkışan sinirlerin yakınlarında bir baskı oluşması ile meydana gelir. Sinirlerin yakınlarındaki travmalar ve yaralanmalar en sık rastlanan nedenlerdendir. Baskıya uğrayan sinir etrafında hassasiyet ve ağrı hissedilir. Boyun ve bel fıtıkları ile karışma ihtimali yüksek olduğundan, beyinde sinir sıkışmasına oldukça dikkat etmek gerekmektedir. Genellikle geceleri ve dinlenme sırasında artmaktadır.

En Sık Rastlanan Tuzak Nöropati Türleri

  • Ulnar sinir tuzak nöropatisi
  • Meraljia parestetika
  • Tarsal tünel sendromu
  • Peroneal sinir tuzak nöropatisi
  • Karpal tünel sendromu

Beyinde Sinir Sıkışmasına Neler Sebep Olur?

  • Sinirler etrafındaki bağların kalınlaşması
  • Diyabet veya tiroit gibi hormonal hastalıklar
  • Sinirlerin sürekli veya akut travmaya maruz kalması
  • Romatoid artrit gibi hastalıklar
  • Bazı durumlarda sebebi bilinmeyebilir

Beyinde Sinir Sıkışması Nasıl Anlaşılır?

Beyinde sinir sıkışmasının belirtileri aniden veya yavaş bir şekilde başlayabilir. Hastadaki ilk belirti ayakta güçsüzlüktür. Hastalar genelde yürürken bir yere takılırmış gibi tarif edebilirler. Kuvvetsizlik giderek artar ve uyuşukluk başlar. Aynı zamanda karıncalanma ve ağrılar da görülebilir.

Beyinde Sinir Sıkışması Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhis genellikle aile hekimi tarafından konur ve gerekli olan testler istenir. Doktor, hastada beyin sinir sıkışmasından şüphelenirse genellikle EMG (Elektromiyografi) testi ister. Bu test, kasların elektriksel aktivitesindeki değişiklikleri ölçerek sonuç çıkarmaya çalışır. Tuzak nöropatideki bazı belirtiler, beyinde sinir sıkışmasına benzeyen diğer hastalıklarda da görülebileceğinden, teşhis konusunda dikkatli olunmalıdır.

Beyinde Sinir Sıkışmasının Tedavisi

  • Enflamasyonu önleyici ilaçlar kullanılabilir
  • Fizik tedavi ile terapi desteği alınabilir
  • Eğer güç kaybı fazlaysa ve EMG desteği varsa cerrahi tedavi düşünülebilir

Ameliyat Nasıl Gerçekleşir?

Beyinde sinir sıkışması tedavisi için yapılan ameliyatlar genellikle günlük ameliyatlardır ve korkulacak bir durum yoktur. Hasta ameliyat sonrası taburcu olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni