Sıkışma Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Sıkışma Belirtileri ve Tedavisi

Sıkışma

Sıkışma, basınç oluşturarak birbirine yaklaşma anlamında kullanılan bir ifadedir. Tıpta sinir sıkışması, kas sıkışması, idrarda sıkışma, göğüs sıkışması, kalp sıkışması, omuz sıkışması ve parmak sıkışması gibi farklı bölgeleri ve sorunları ifade etmek için sıkışma terimi kullanılır. Sıkışma, sağlık açısından zorda kalmayı, ciddi sorunları ve işin ciddiyetini anlatmak için kullanılır. Vücuttaki organ ve dokuların normal görevlerini yapmadığını ifade eder. Sıkışma sonucunda beraberinde gelen sorunlar yaşanabilir. Göğüs sıkışması kalpteki problemleri, kas ve sinir sıkışması hareket kabiliyetini, sıkışma tipi idrar yapamama idrar sorunlarını yaşatabilir. Bu tür belirtiler birer sinyal niteliği taşıyabilir. Bu yüzden sıkışma sorununun neden yaşandığı, nasıl önleneceği ve sonuçları konusunda tıbbi olarak detaylı değerlendirme yapılmalı ve ciddi olabilecek rahatsızlıklar önlenmelidir.

Sıkışma Neden Olur?

Sıkışma, vücutta çeşitli organ ve dokuları etkileyebilir. Aynı zamanda uzuvlarda da sıkışmanın etkisi görülebilir. Sıkışma sonucunda vücutta kan dolaşımı ve sinir iletimi sorunları ortaya çıkabilir. Vücudu etkileyen sıkışma sorunları arasında en fazla görülenleri belirtileriyle birlikte açıklayalım:

Kalpte Sıkışma:

Kalpte sıkışma, kendisini göğüs ağrısı, terleme, yorgunluk, nefes almada zorluk, ateş basması, kalpte bıçak saplanır gibi acı, nefes alındığında ölecekmiş gibi hissetme gibi belirtilerle gösterir. Bu belirtiler bazen kalp krizi belirtisi olabilir. Efor sırasında kişinin göğsünde hissettiği sıkışma tarzındaki ağrı sol kola, boyun, çene ve sırta doğru yayılım gösterebilir. Bu belirtiler bazen stres kaynaklı olabilir. Kalpte sıkışma olduğu sırada yapılacak tetkiklerle tanı konulabilir. Kalple ilgili olan her sorun önemlidir. Kalpte sıkışma bu nedenle önemsenmeli ve mutlaka acilen doktora gidilmelidir.

Sinirde Sıkışma:

Sinir sıkışması, sinirlerin etrafındaki kas, kıkırdak, kemik, tendon gibi dokuların sinirlere aşırı baskı yapmasıyla ortaya çıkar. Baskıyla oluşan sıkışma yüzünden bölgede ağrı, uyuşma, karıncalanma, kuvvet azalması, ani his kaybı, terlemede anormallik ve iğne batması sorunları gibi bariz belirtiler ortaya çıkar. Sinirde sıkışma en fazla el bileğinde, belde, kol ve bacaklarda görülür. Bazen etkisi kısa sürerken, bazen geçmeyen sinir sıkışmaları için cerrahi müdahale gerekebilir. Sinirde sıkışma çeşitli etkenler yüzünden oluşabilir. Bunlar arasında en önemlileri fazla kilo, duruş bozuklukları, sürekli yapılan seri hareketler, spor aktiviteleri, stres ve kireçlenmedir. Bu nedenle yukarıda sayılan belirtiler yaşandığında, hastalar sinir sıkışması açısından değerlendirilmelidir.

Kaslarda Sıkışma:

Kas sıkışması, vücutta özellikle hareketli bölgelerde etkili olur. En fazla görüldüğü alanlar omuz, bel, kol ve bacaklardır. Kas sıkışması kendini şiddetli ani ağrıyla gösterir. Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Ortaya çıktığı bölgelerde yumuşak doku ve kasların yapışma alanlarındaki sıkışma, bölgenin kullanımını kısıtlar. Hemen müdahale edilmediği takdirde kas sıkışması olduğu yerde yırtıklar meydana gelebilir. Sorun yırtık alanların tamir edilmesi ve kaslardaki sıkışmanın gerekirse cerrahi olarak giderilmesiyle çözülür.

Uzuvlarda Sıkışma:

Sıkışma, vücudumuzda sadece iç organ ve dokuların yaşadığı bir sıkıntı değildir. Aynı zamanda dış etkenler nedeniyle vücut uzuvlarında sıkışma meydana gelebilir. Parmakta sıkışma, kolda ve bacakta sıkışma, elde sıkışma gibi örnekler verilebilir. Uzuvların kapı, pencere gibi yerlere sıkışması sonucunda bölgedeki kılcal damarların ani basınç altında kalması ciddi sorunlara neden olabilir. Sıkışmanın şiddeti, sorunların ciddileşmesine yol açar. Bölgede ağrı, şişlik ve morarma gibi önemli komplikasyonlar meydana gelir.

Önlemler ve Tedavi

Sıkışma sorunlarının önlenmesi ve tedavisi için bazı önlemler alınabilir:
  • Doğru duruş ve ergonomi sağlanmalı
  • Fazla kilolardan kaçınılmalı
  • Stres yönetimi yapılmalı
  • Düzenli egzersiz yapılmalı
  • Uzuvların tehlikeli yerlere sıkışmaması için dikkat edilmeli

Bu önlemlerle sıkışma sorunlarının büyük bir kısmı önlenebilir ve yaşanması durumunda erken tedaviyle ciddi komplikasyonlar engellenebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sıkışma Belirtileri ve Tedavisi

Sıkışma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gaz Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi