Kolda Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Kolda sinir sıkışması, dirsek bölgesindeki ulnar sinirin baskı altında kalmasıyla oluşur ve uyuşma, karıncalanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durum, çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir ve tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilir. Belirtiler gözlemlendiğinde uzman doktora başvurulması önemlidir.
Kolda Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
08 Eylül 2024

Kolda Sinir Sıkışması


Kolda sinir sıkışması, kolun dirsek bölgesinde bulunan ulnar sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Boyun omurlarımızdan çıkan üç ana sinir vardır: radial, ulnar ve median. Sinir sıkışmasının sık görüldüğü yer kubital tünel olarak adlandırılan bölgedir. Ayrıca elde de sinir sıkışmaları görülebilir. Sinir sıkışması yaşanan bölgede uyuşma, karıncalanma ve ağrı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Ulnar sinirler el bileğine en yakın noktada bulunur ve guyon kanalından geçerler, serçe ve yüzük parmağında son bulurlar. Ulnar sinirler, bu parmaklara hareket veren sinirlerdir. Hastalar genellikle kolda uyuşma ve karıncalanma şikayetleri ile doktora başvururlar. Kol ve sinir sıkışmasının nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, ulnar sinirlerin geçtiği kanal dar ve yumuşaksa sinir sıkışması meydana gelebilir. Bazı insanlar uyurken ellerini yanaklarına koyduklarında, kollar sabaha kadar bükülü kaldığı için sinir sıkışması olabilir.

Kolda sinir sıkışmasına neden olan diğer faktörler arasında insanların kemik yapıları da bulunmaktadır. Kemik yapıları kişiden kişiye değişir ve kemikleri daha hassas olan bireylerde ters bir hareket yapıldığında sinir sıkışması meydana gelebilir. Dirsekte oluşan kistler de sinir geçişini engelleyerek bu duruma yol açabilir. Ayrıca, meslekler de kolda sinir sıkışmasına neden olabilir. Dirseğin uzun süre sabit kalması gereken mesleklerde çalışan bireylerde sinir sıkışması meydana gelebilir. Örneğin, sekreterlik ve şoförlük gibi meslekler bu duruma sebep olabilir.

Kolda Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?


Genel olarak serçe ve yüzük parmaklarda şiddetli ağrı olarak kendini gösterir. Ağrı hafif bir şekilde başlar ve zamanla artar. Özellikle kollarınızı hareket ettirdiğinizde ağrıların dayanılmaz olduğunu hissedersiniz. Vücudun dinlenme saatlerinde ağrılar hissedersiniz. Özellikle karıncalanma ve uyuşma şeklinde kendini gösterir. Böyle bir uyuşma yaşarsanız ellerinizi hareket ettirmelisiniz. Bu hareket ellerinizin uyuşmasını azaltır. Kollarınızda uyuşma, karıncalanma veya ağrı hissettiğinizde doğru teşhisin konulması için mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Kolda sinir sıkışması ciddi bir durumdur ve zamanında tedavi edilmediğinde ciddi hasarlara yol açabilir.

Kolunuzda ağrı olduğunu hissettiğinizde hemen doktora başvurmalısınız. Bu aşamada doktorunuzu doğru bilgilendirmeniz gerekmektedir. Doktorunuz teşhisi koymak için birtakım testler uygulayacaktır. Ancak, kolunuzda sinir sıkışması olup olmadığını fiziksel muayenede de anlayabilir. Muayene sırasında el parmaklarınızı hareket ettirerek ağrı olup olmadığını kontrol eder ve bu şekilde sinir sıkışması durumu belirginleşir. Doktorunuz bu muayeneden sonra hastalığın şiddetini öğrenebilmek için birtakım testler uygulayacaktır. Bu testlerden biri röntgendir. Röntgende kireçlenme durumu ve buna benzer sorunlara bakılır. MR ise dirsek bölgenizde yer alan yumuşak dokular hakkında bilgi sağlar.

Kolda Sinir Sıkışması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Tedavi için öncelikle doğru teşhisin konulması gerekir. Teşhis konulduktan sonra hastalığın şiddetine göre tedavi şekline başlanır. İlaç tedavisinde ödem giderici ilaçlara başvurulur. Sinir sıkışmalarında etkili yollardan biri de egzersiz yapmaktır. Sıkışan sinirleri rahatlatmak için gerdirme egzersizleri yapılır. Yapılan hareketlerde ağrı meydana gelirse atel kullanılması önerilmektedir. Eğer hastaya tüm bu tedavi yöntemleri denendiyse ve herhangi bir cevap alınamadıysa tek çare cerrahi operasyondur. Cerrahi operasyonda gevşetme uygulaması yapılır. Kubital tünelin çatısını oluşturan doku kesilir ve gevşetilir. Bu yöntem dışında ulnar siniri ön tarafa ulaştırılır ve sinirin gerginliği azaltılmaya çalışılır. 3-6 hafta arasında kol kalp hizasında tutularak gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda iyileşme başlar. Ardından gerdirme ve eklem hareketliliğini artırmak için egzersizler uygulanır.

Kolda sinir sıkışması çok önemli ve ciddi bir durumdur. Eğer sizde kolda sinir sıkışması belirtileri yaşarsanız acilen doktora başvurmalısınız. Aksi takdirde beklenmedik ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle kendinizi asla ihmal etmeyin ve hemen doktora başvurun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Candaner 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Kolumda uyuşma ve karıncalanma hissediyorum, acaba ulnar sinir sıkışması olabilir mi? Erken teşhis edilmezse ciddi hasarlara yol açabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Candaner,

Kolunuzda hissettiğiniz uyuşma ve karıncalanma ulnar sinir sıkışması belirtisi olabilir. Ulnar sinir, dirsekten elinize kadar uzanan bir sinirdir ve sıkışması durumunda bu tür semptomlar ortaya çıkabilir. Erken teşhis ve tedavi, sinir hasarının ilerlemesini önlemek açısından oldukça önemlidir. Ciddi durumlarda, sinir hasarı kalıcı hale gelebilir ve kas gücünde azalma veya his kaybına yol açabilir. Bu nedenle bir doktora başvurmanızı ve gerekli tetkikleri yaptırmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Kalp Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
Kalp Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi